Popular Post

Budget Low Cost Desktop Komputerku

By : admin
Assalamualaikum.

Kebizian terhadap komitment kerja (bisnes kecil2-an) ku mnyebabkan blog ni kadang ade post, kadang tidak.Tapi post kali ni memang eksaited sikit untuk aku menulis la.. sebab nye aku baru upgrade pc aku.

Zaman sekarang ni komputer ade la suatu keperluan... mase aku sekolah2 dulu komputer memang mahal. Tak semua orang mampu beli mase tu sekitar tahun 90-an ke 2000-an gitu.. mase tu igat lagi kerajaan buat kempen 1 rumah satu komputer dengan membenarkan ibu/bapa mengeluarkan sedikit kwsp untuk membeli komputer. antaranya ialah emak aku.. sebab nk beli komputer untuk akak aku yg tgah belajar (2003).. mase tu terpinga2 aku..camno la nk gune komputer ni..nak On button pun x reti..pastu akak aku tu la yg ajar.. lame2 best plak..skejap je pandai.. teknology berkembang pesat.. 2005 aku smbung study kat UiTM so memerlukan komputer. sbb xder duit. bpak aku pun noreh getah je x mampu nk beli komputer.. pinjam sumber kewangan kat pakcik aku (pakcik aku sorang ni memang baik sangat dan banyak tolong famly aku bile time susah). maka terbeli la sebijik komputer ngan harga 1500 camtu.. (2006)... then sebab kos aku lak graphic design, nak design lak kene laju, so komputer aku ni makin lame makin x mampu nk menanggung beban kerja2 grafik maka nak tanak terpaksa lah upgrade pc.. kali ni mintak abang aku sponser.. so dapat lah membuat sebuah Desktop mid-high spec (x termasuk monitor) dengan budget 1800. (tahun 2008). Dengan pc tu la aku survive sampai habiskan diploma then.. sambung degree dalam bidang Graphic ni... akhir semester degree (2009) aku di support bapak aku lak laptop Compaq sebab senang aku bwak. kalau pc payah sikit nak hangkut sini sana.. Dan pada masa ini boleh la katekn setiap rumah diluar sana tu bukan takat 1 komputer aje.. malah mahu 5-6 komputer terdapat disetiap rumah..

So post kali ini aku nk cerita tentang komputer jer la eh.. Pada Ogos 2013 (Lepas raya) aku decide nak upgrade komputer aku yang dah pencen patutnye (PC taun 2008 tuh..) Kalau korang hendak tahu. jangka hayat komputer ni adalah 3 tahun.. jika high spect boleh bawa ke 5 tahun.. oleh sebab teknology bekembang pesat, maka semua benda nak laju je.. download nak laju, main game nak laju, save kerja nak laju...semua nak laju lah.. maka memang komputer ni skang jenis pakai buang je.. tapi komputer ni bukan murah nak buat.. so ape yang boleh kite buat ialah upgrade.

So aku nak upgrade ke pc baru adalah untuk memenuhi tututan kerja aku untuk lebih produktif.. bisnes kecil2 an aku nih dalam bidang grafik gak so memang memerlukan bekerja sepenuh masa dengan komputer. Aku berpendapat komputer aku yang dah 6 tahun berjasa ni suda tiba masa untuk die berehat a.k.a pencen hehe...

Jom tgok sikit proses pembinaan komputer ku yang the latest :




*proses mengoder barang2

Berikut ialah ringkasan pengunaan komputer aku mengikut tahun :

2003
* Komputer akak aku (1st merasa main komputer kat rumah)
Chassis : Entah ape brand
CPU : Intel Pentium 4 2.3ghz
Ram : 256mb DDR 400
Monitor : Philips CRT 14'
Price : RM 3000

2006
*1st komputer untuk kegunaan aku belajar di UiTM (pinjam duit pakcik)
Chassis : Entah ape brand
CPU : pentium 4 2.4ghz
Ram : 512mb DDR400 (pastu aku upgrade 1gb)
Monitor : Samsung SyncMaster CRT 14'
Price : RM 1500

2008
*1st setup CPU sendiri ngan bantuan kawan (guna penghujung diploma hingga ke hari ini )
Chassis : Icute AVF
CPU : AMD Athlon 64 X2 Dual core 2.6ghz
Ram : 2gb DDR2
Monitor : Masih kekalkan yang lama Samsung SyncMaster CRT 14'
monitor2 : Philips 19' LCD (upgrade pada 2011)
Price : RM 1800

2009
* Bapak aku support Laptop untuk memudahkan aku belajar (guna penghujung degree hingga ke hari ini)
Chassis : Compac 515
CPU : AMD Athlon 64 x2 Dual core 2.1ghz
Ram 2gb DDR2 (pastu aku upgrade 3gb)
Screen : LCD 14'
Price : 1899

---- Mase ni aku da terer da bab2 spect komputer. so pc rosak ke troubleshoot ke aku da tau cmne nak handle :) ----

2013
*Akhirnya aku upgrade pc spec mid to high jer... sebab aku x perlu sangat high end (bukan keperluan)... so xperlulah mahal2. ni pon budget2 jer tapi peformance mmg ku pastikan agar menepati keperluan aku...

Chassis : Jonsbo U3 Full Aluminium Aloy USB 3.0 ( memula nak amik bitfenix phenom/prodigy tapi tetibe terjumpa yang ni chassis lagi gempak so terus oder. Chassis aloy memag best la kan..ape barang besi+plastik)
CPU : AMD Athlon II X3 455 3.3ghz ( spec ni 2012 tapi triple core dan boleh unlock core ke 4 jadi quad core)
Ram : 3gb DDR3
Screen : Masih mengekalkan Philips 19' LCD
Price : 800-900 jer... (90% oder kat lelong.com)

* Dibawah ialah hasilnye =)




So peformance CPU ni middle end dengan kos yang sangat murah.. selalunye spec macam ni kalau kita beli kat kedai adalah dalam 1k keatas. tetapi sebab aku tau set up dan cari part2 komputer sendiri maka kosnye memang lah berbaloi... selalunya student universiti/kolej lelaki memag tahu bab2 komputer ni sebab ianya sama macam kereta.. boleh upgrade2 spare part..sendiri boleh bikin punya :)

 Berikut merupakan full spec incase korang nak buat low cost pc tapi chassis cun dan spect wise :

Chassis : Jonsbo U3S (susah nak jumpa, aku jumpa pon lepas susah payah cari dan deal dengan distributor malaysia iaitu Cyntrix. tapi cyntrix suh aku beli kat dealer die iaitu CompuZone untuk dapat harga lagi murah dengan nego. Tu pun ade 1 stock je die simpan. kire limited gaklah) RM359 nego (Retail Rm369)
CPU Prosessor : AMD Athlon 2 X3 Triple Core 3,3ghz (oder on9 kat lelong.com. ni pon hampir kurang org jual sebab skang processor AMD banyak siries2 terbaru macam FX dan A siries) RM228
Main Board : Asrock N68C-GS FX (oder on9 lelong.com) RM138
RAM 2gb DDR3 1333mhz E-Team (beli di kedai TM computer Tanjung Malim) RM68
RAM 1gb DDR3 1333mhz kingmax (oder o9 kat Ipmart) RM48
Heatsink CPU : Xigmatek Apache 2 (oder on9 lelong.com)RM27
Heatsink RAM : 2 x Aluminium heatspreader (oder on9 lelong.com) RM30
Thermal Compound : Thermaltake G2 (beli di kedai BHL Computer Tanjung Malim) RM25
Fan : 1 x 120mm Led fan (oder on9 lelong.com) RM10
Fan : 1 x 120mm Coolermaster fan (oder on9 leong.com) RM18
PSU : Emboss 500watt (oder 09 Ipmart.com) RM44
Power Cord : (oder on9 lelong.com) RM8
PCI Card : USB 3.0 20pin header to PCI adapter (oder on9 lelong.com) RM63
Fan Filter : 2 x 120mm (oder on9 lelong.com) RM16
Fan Filter : 1 x 80mm (oder on9 lelong.com) RM8
Keyboard/mouse Combo : Powerlogic Zen1000 (oder on9 Ipmart) Rm43

Total : RM774 + kos penghantaran kesemua barang dalam RM100 camtuh..
so semuanya RM800 lebih la..:)

Yang aku x beli : Monitor, Graphic Card dan Hard Disk... pakai yang lame aje :)

So budget aku RM800-900 ni kire tight gak la kan tapi dapat peformance pc yang wise la.. Insya Allah dapat meningkatkan produktiviti aku supaye lebih bnyak kerja2 grafik dapat aku buat dengan lancar dan selesa.



* Pc lama (kiri) dan pc baru(kanan). Selamat berehat pc lama ku. so x yah da buat2 kerja berat dah.

Layan je

By : admin

Assalamualaikum selamat berpose sume.. puase ke sepuluh aritu aku g bebuke kat jusco bukit raja. makan pizza je.. buke ngan member2 same UiTm dlu.. Pas buke layan wayang lak Pasific Rim best ?(foto tiada kerana abg wayang x bg tangkp gmbar nnti die kata kite nk wat pirate cd). Skian Terima kasih.

Msti korang rase 'ni je post nye?'... sbb aku tngah mamai ni bru bngon tido.

Refreshing blog!

By : admin

Fuhh... lame benar rasenye x update blog. Last rasenye dlm bulan 3 kot. mase tu aku tngah ejas2 skit template blog ni pastu jadi buruk makan secara otomatiknye malas nk ejas balik dan akhirnya terbengkalai jua. Tengah pulak buzy setup bisnes online aku yang cikai2 ni. Memang x terbukak lah blog ini. Ah blog aku ni bkannye ramai yg hendak ngomen kat sini.. hoho. Eh tapi Facebook bleh plak ari2 aku bukak. Puihh... alah org lain mcm tu jugak.

Xpe harini aku dah refresh balik blog nih tuka template baru. Haaa cantik la sikit kot siap buh gambo Band Xandria (korang x kenal band ni punya). Lagi2 gambar vokalis Manuela Kraller yang cun nih kikiki.. Memang aku minat tol si Manuela ni. Muke cun, sore sedap ala-ala Tarja Ex Nightwish. tapi lg sedap aku rase la..heheh.

Okeh la blog da cntik balik. pasni ade la semangat skit kot nak update blog. hehe... aku kalo cakap memang suka guna pkataan 'Kot'.. :)



Tag : , ,

Testing online shopping kat ipmart

By : admin

haa.. da lame aku usyar2 ipmart ni tp tak pnah try beli barang g kat sini. Ape ipmart tu? ahaha.. ipart ni same je tmpat untuk shopping on9 macam lazada, hi shop dan sebagainya. cume ipart ni menawarkan barang2 komputer dan hp. Sesuai la untuk geek2 gadjet dan komputer..

So sebab aku memang tngah carik brang2 pc tp da pergi kedai tak jumpa2 yang aku cari maka aku pun try lah oder dri ipmart ni. memula takut2 jugak kne tipu ke ape kan. so sblum tu dah wat research kat google. kbnyakannye positif la.. So try la jugak nk tngk service die..

So aku wat kputusan nk oder wifi usb adapter. Aku buat oder tngah ari Rabu... hari Jumaat bru die send barang. Then pagi sabtu sampai kat rumah aku. 4 hari jugak prosesnye.. tp bagi aku okay la jugak servis nye sebba kite leh pilih courier ape yg kite nak. COD pun boleh. tp sbb aku duk luar lembah klang aku pilih poslaju je.

bagi aku ipmart ni okay gak sebb harga yg ditawarkan lebih murah berbanding di kedai2 pc area tmpat aku (kat loyat aku x tau :D)... sbgai contoh usb adapter ni kat kedai tmpat aku harganya RM48. Ade yang RM62 (kaw2 plak die mark up). kat ipmart ni RM37.80 jer... So kire okay lah and akan datang mungkin akan aku guna lagi service ipmart ni.

Lagi satu yang aku perasan harga2 smarphone kat sini pun agak murah berbanding dikedai.. dan yang bestnye bleh choice waranty ipmart (Ap) atau waranti original.

nak tngok ipmart? klik sini : www.ipmart.com.my

*Semalam p beli kat kedai usb adpter pci card kat kedai. faulty!!! demm..tau beli kat ipmart je.. haish!



Tiba masa mengutip BR1M 2.0

By : admin

Tiga ari lpas dah pegi collect BR1M 2.0 (bujang).. orang bagi..kite ambik je la.. bleh g shopping2 hahaha.. Mase nak pi collect bnde ni dah mcam pegi pasar malam.. bersesak2 rmai giler.. kat kwasan aku ni ade 1200 orang bujang (katenye le). time hujan pulak tu..nasib le tak demam..hehe

* Akak yg dftar nama tu cun. senyum kat die. die snyum balik.. :D

1st time Cash Out Nuffnang! Yeay!!

By : admin
Hohoho! tak sangke lak dapat cek dari nuffnang di hari sabtu ni.. Disember aritu cash outkan... walaupun tak bnyak tapi seronok sangat!. thanks la pade sesiape yang melawat dan menyumbang kpade blog2 ku.. (ade 3 blog) hihi.. Awesomenye!


Dapat cek ni sehari sblum chinese new year 2013!. ni kire angpow dari nuffnang la ekkk haha. thanks nuffnang! oyeah!

- Copyright © Ohsem Sham Canggih - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -