Popular Post

Posted by : admin 3 April 2012

already 4 month after quit workin as senior designer kat sebuah advertising kmpeni. so dalam waktu2 tu memang ade cari lubang2 kerja yang lain cume lom ade luck lak.. rasenye ni antara paling lame aku jobless. Dan waktu2 ni jugalah membuatkan aku bnyak melukis balik.. kalau tak asyik bizi memanjang smpai xde mase nk produs artwork atau atleast conteng sesuatu pkai pensel..

Tapi dalam 4 bulan ni duk rumah ni jugak bnyak aku habiskan mase ngan famly dan wat rutin-rutin harian di rumah. yang bestnye selalu lambat bangun hehe. but any way. setiap hari tetap berusaha cari lubang-lubang kerja.. tiap kali on9, bukak Mudah, Jobstreet, jobsDb, Forum2 dan mcm2 lah. bnyak juge dah hantar resume tp stil xde luck lg. ade juge yang ofer tp terpaksa tolak sebab tempat agak jauh. Ape pun kene besyukur dan jangan merungut apa yg berlaku.

Ape-ape pun ade juga aku cuba try untuk menjadi komik artist pula... teringin nak buat komik so aku juga try peluang2 komik yang ada. hantar proposal kat sini sana..but stil no luck gak...tp aku seronok walau habis tenaga dan masa melukis, tp dapat rasa kepuasan.

So entry kali ni aku share kan sedikit tentang contoh komik yang aku propos kat editor-editor komik. Antaranya Komik-M (PTS.POP)

So kedua2 komik ni adelah proposal aku yang di riject oleh tuan alif firdaus (editor pts komik-M) untuk yang komik pertama tu masih belum tahu statusnya sebab belum apdate update dari editor. Tapi tuan alif ade cakap sedang dinilai. tp dan dekat dua bulan x update kebarangkalian riject agaknya.

Komik yg kedua pula memang bute-bute di riject sebab tidak menepati kehendak PTS Pop sendiri. dan aku pon dah agak dah dari awal tp saje cube juga propos. Jalan ceritanya agak 18sg dan hanya untuk pembaca dewasa. Namun tuan Alif cakap jalan ceritanya bagus cuma mereka tidak menerima komik bergenre sebegini.

Hehe sudah 2 komik diriject. pastu terdengar pula editor tuan Wanzu (juga PTS-POP) nk keluarkan komik Aku, Kau dan facebook #3, so aku pon try anto katun losee sheet satu muka kasi dia tengok. Alhamdulillah diterima lak haha.. Aku,kau dan facebook #3 ni kabonye ada di pasaran April 2012 ni. pi le jengok2 kdai. Harap2 lpas ni dapat wat kerja sama ngan PTS nk wat komik.

Tapi sebab 2 proposal dah riject, aku stop jap wat proposal, bkn putus asa, cuma nk amik angin skejap. sebab 2 proposal yang diatas td aku wat nonstop sebulan dari perah idea smpai siap. mestilah penat.hehe walau aku pkai hp android, tp aku bkan robot :p.. tetapi semangat nk wat komik tu tetap membara.

Kemudian akhir bulan March aku search forum Pergh.com (yg dah lama aku x bukak), ade somewan nak wat monthly english comic(xtau kmpeni aper) dan nk cari comic artist untuk lukis kan komik tu, so aku pon email lah die n 3 hari kemudian die balas nk tngok contoh artwork, so aku pon kembali lah melukis beberapa sample dan email balik kat die. pic sebelah ni salah satu sample artwork yg aku hasilkan. setakat ni dah 4 hari aku email balik sample artwork ni dan belum ade jwapan pun. Hope fully berjaya.

So thats it.. Life is easy but not simple. try the best. Jumpa lagi d entry akan datang



* skang aku gila layan lagu ni :
Within temptation - stairway to the skies
Epica - storm the sorrow

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Ohsem Sham Canggih - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -